IMG_1527

 Peter Carlsson, 15 dan - Dai Shihan

Jag började träna 1985 i Lund. Under de första åren reste jag runt och deltog i så många seminarier och träningsläger som möjligt för ett flertal olika instruktörer, men under 1987 kom jag i kontakt med och började träna under Sveneric Bogsäter, en av de idag mest kvalificerade instruktörerna utanför Japan. Träningen för Sveneric intensifierades 1989 då Sveneric på grund av sitt arbete flyttade till Malmö och startade en Bujinkanklubb där. Under 1989 gjorde jag min första resa på 6 veckor till Japan för att träna för Hatsumi sensei och de andra instruktörerna där. Året därpå tillbringade jag ytterligare 10 veckor i Japan tillsammans med min gode vän Jörgen Hejde.
Under åren från 1988 och framåt deltog jag också i minst ett Taikai (stort träningsläger med Hatsumi sensei) om året fram tills dess att Hatsumi sensei slutade resa och hålla träningar utanför Japan. Det var också under ett av dessa Taikai, det i Luxemburg 1992 som jag klarade Godan-testet och blev licensierad instruktör inom Bujinkan.
Jag har därefter försökt förkovra mig ytterligare genom regelbundna resor till Japan eller genom att delta på träningsläger och seminarier med instruktörer som bor/bott och tränat i Japan eller med andra instruktörer som regelbundet tränar i Japan. Under min resa 2004 blev jag graderad till Judan med rekommendationer från Nagase sensei, Someya sensei och Oguri sensei. När jag var i Japan 2011 avslutades allt vad graderingar heter för min del då jag erhöll 10 Dan Kugyo Happo Biken. Det betyder att jag från och med denna tidpunkt kan strunta i allt vad grader heter och bara göra det som är det absolut viktigaste inom Bujinkan Budo Taijutsu....att lägga tiden på mattan. Helt enkelt, man måste träna Bujinkan Budo Taijutsu för att bli bra på Bujinkan Budo Taijutsu, och jag har fortfarande en lång lång väg att vandra...

Robin

Robin Norrman, 10 dan

Instruktör för Malmö Budoklubbs Barnbudo.

Jag började träna Bujinkan hösten 2004 i Malmö. Under de första åren så försökte jag träna så mycket som möjligt då jag tycke om blandningen mellan fallteknik, grundläggande tekniker och tillägget med vapen som dök upp lite då och då i träningen.
Några år senare började jag åka runt på läger i huvudsakligen Stockholm och Köpenhamn, när antingen högt graderade lokala instruktörer höll träning, eller så var det personer som var på besök ifrån Japan och visade vad man tränade på i Hombu Dojo (Högsätet i Japan där stormästaren, Soke, håller träning.)
2014 hade jag äran att själv få åka till Japan i två veckor och få känna på hur det är att träna för de ”gamla” där som tränar direkt för Hatsumi, samt även träna några pass för honom själv. Då fick jag även göra Godan-testet som jag klarade och blev därmed licensierad instruktör i Bujinkan.
Jag tränar idag tillsammans med flera andra i Malmö Budoklubb, där vi hjälps åt att hålla traditionen vid liv, samt bli bättre på att förstå vad det hela handlar om.

Jag är dessutom en av instruktörerna för Barnbudon som är Malmö Budoklubbs gemensam barnträning, där alla arterna hjälper till att inspirera övningarna.

Sofia

Sofia Wijkström, 6 dan

Jag började min resa inom budon 1992 med att träna Jujitsu i Blekinge. Så småningom flyttade jag till Linköping och provade då på lite olika stilar innan jag fastnade för Bujinkan 1999. Jag tränade där flera år och åkte på många träningsläger runtom i landet. Efter ett tag började jag även hjälpa till som assisterande instruktör.

2004 flyttade jag till Malmö och började träna för Peter Carlsson och Jörgen Hejde.  Efter några års träning började jag hålla i nybörjarpass. Jag har även varit och tränat i Japan tillsammans med Peter och Jörgen. Det var en spännande upplevelse, något som jag gärna skulle vilja göra om.

En del av det jag fastnade för med Bujinkan är, utöver gemenskapen i klubben, att träningen är väldigt varierad. Både det grundläggande - med att kontrollera kroppen genom fall, slag och sparkar, samt interaktionen med motståndaren – men även den dimension det tillför att kunna addera vapen i träningen. Det är roligt att man kan träna under lång tid och ändå uppleva att man lär sig och upptäcker nya saker.

Sofia klarade godan-testet för Noguchi-sensei under London Taikai i Oktober 2022 inför mer än 450 deltagare.

 

PeterF

Peter Freisleben, 5 dan

I slutet av 1980-talet sökte jag efter någon form av budo att träna. Under mina år i grundskolan spelade jag mycket bollsporter men ville nu träna något som involverade hela kroppen och som även hade betydelse i vardagssituationer. Jag lånade böcker på bibliotek och letade i telefonkataloger (internet var inte tillgängligt då) men det var efter att ha sett en affisch ute på staden som jag år 1991 började träna Bujinkan i Lund.

Ett av mina tidiga intryck var att här tränade man allt i ett. Tekniker med fall, slag, sparkar och kast m.m. och samma tekniker anpassade till olika redskap. Denna bredd och systematik var fascinerande. Jag tränade drygt ett år innan jag gjorde ett uppehåll för att påbörja högskolestudier.

Uppehållet blev långt. Jag hann prova på aikido och tränade yoga i några år innan jag år 2012 återupptog träningen i Bujinkan, men nu i Malmö. Jag har tränat oavbrutet sedan dess och vid senaste årsskifte började jag även att hålla i nybörjarpass.

Peter klarade godan-testet på Taikai i Stockholm augusti 2023 för Noguchi sensei och är numera licensierad instruktör.