Bujinkan  武神館

Bujinkan Budo Taijutsu – 武神館武道体術, även känt som Ninpo Taijutsu eller Ninjutsu, är en japansk kampform byggd på traditionella japanska skolor / stilar för stridskonst. Dessa har under lång tid utvecklats och tränats av samurajer och andra krigare genom de otaliga inbördeskrig som härjade medeltidens Japan. I början av 1900-talet kom ansvaret för nio skolor av de här stridskonsterna att samlas under en och samma person, Takamatsu Toshitsugu, som ärvde skolorna från sina tre instruktörer, Toda Shinryuken Masamitsu, Ishitani Matsutaro Takekage och Mizuta Yoshitaro Tadafusa. De nio skolorna var:

 • Togakure ryu                                戸隠流忍術
 • Gyokko ryu                                  玉虎流骨指術
 • Kumogakure ryu                          雲隠流忍術
 • Koto ryu                                       虎倒流骨法術
 • Gikan ryu                                     義鑑流骨法術
 • Gyokushin ryu                              玉心流忍術
 • Kukishin ryu                                 九鬼神流八方秘剣術
 • Shinden Fudo ryu                        神傳不動流打拳体術
 • Takagi Yoshin ryu                         高木揚心流柔体術

 

I slutet av 1950-talet söktes TakamatsuToshitsugu upp av Hatsumi Masaaki, som letade efter någon som kunde förmedla kunskapen om Shinken真剣, verklig strid. Hatsumi Masaaki, som redan var mycket kunnig och högt graderad i flera olika budoarter, tränade under Takamatsu i mer än femton år och fick överta titeln som stormästare i de nio skolorna.

Hatsumi Masaaki grundade Bujinkan, den gudomliga krigarens hus, för att hedra sin läromästare, och idag är de traditionella metoderna samlade under det gemensamma namnet Bujinkan Budo Taijutsu och tränas inom organisationen Bujinkan Dojo 武神館道場.

 

Budo Taijutsu 武道体術 

Grunden till all förståelse av Bujinkan Budo Taijutsu är just ordet Taijutsu 体術, som betyder “kroppslig förmåga”. Taijutsu bygger på kroppens naturliga rörelser och förutsättningar där kraft genereras just genom rörelse. Distans, positionering och timing betonas istället för hastighet och styrka. Det betyder att muskelstyrka och kroppsstorlek inte har så stor betydelse för att kunna utföra tekniker, vilket gör att träningen passar alla, gammal som ung, man som kvinna.

Som kampsystem täcker Bujinkan Budo Taijutsu såväl obeväpnad som beväpnad kamp och tränas som ett sammanhängande och komplett system. Metoderna inbegriper

 • Dakentaijutsu (slag, sparkar, blockeringar)
 • Jutaijutsu (grepp, frigörningar, kast)
 • Taihenjutsu (fall, hopp, förflyttningar)

Det finns inte heller några tävlingar i Bujinkan Budo Taijutsu, vilket gör att alla kan utvecklas i sin egen takt utifrån sina förutsättningar utan att mätas gentemot sina träningskamrater.

 

Redskap  武器術

Den beväpnade kampen tränas med traditionella japanska redskap så som stavar, kniv, långt och kort svärd, spjut och naginata, japansk hillebard, men är applicerbar även med moderna redskap. Principerna för Taijutsu utgör också grunden för träning med redskap inom Bujinkan. De naturliga rörelserna med fokus på distans och timing appliceras med lätthet till de olika red­skap som används. Oavsett om man tränar obeväpnad, med svärd eller stav, så är fotarbete, balans, positionering och strategi likartat.

 

Filosofi och strategi  詞韻波羅密大光明

Den grundläggande tanken inom Budo Taijut­su är att bevara livet och friheten och kopplingen till naturen. Att undvika konfrontation tills det är det enda som återstår, den sista utvägen, för att skydda sina vänner och sin familj.

Följande blev sagt av den 33'e stormästaren i Togakure Ryu Ninpo, Toshitsugu Takamatsu,

"Det väsentliga i all stridskonst och militär strategi är självskydd och undvikande av fara. Ninjutsu sammanfattar till fullo begreppet självskydd genom träning av stridskonst, eftersom ninjans konst inte bara består av försvar för kroppen, utan även för intellektet och själen. Ninjans väg är vägen att uthärda, överleva och segra över det som kan förstöra en. Mer än att bara utdela slag och hugg, och djupare i betydelse än att endast överlista en fiende, så är ninjutsun sättet att uppnå vad vi behöver för att leva, medan vi arbetar på att förbättra världen."

Då Bujinkan Budo Taijutsu är starkt knutet till traditionella japan­ska stridskonster, finns också en naturlig kop­pling till japansk kultur och japansk religion. Som utövare förutsätts man att respektera och acceptera det som naturliga inslag i träningen, även om man själv inte utövar japanska religioner.

Budo Taijutsu är inte en modern sport byggd på gammal Budo, utan en levande kampform som ut­vecklar utövaren, utan att kampformen i sig förlorar sitt ursprung. Bujinkan Budo Taijutsu är en länk mellan historia och framtid