En förunderlig förändringens tid

december 22, 2021 Peter Carlsson

Vi lever just nu i en förunderlig föränderlig tid. Alla har vi känt av härjningarna av covid-19 med restriktioner, nedstängda samhällen och i vissa fall nedstängd träning. Fåtal seminarier som gått av stapeln. Ingen möjlighet att resa till Japan för att träna. Färre som börjar på ett nytt äventyr som träningen innebär. På det sättet är det en förunderlig tid.

Samtidigt är det en förändringens tid. Hatsumi sensei, vår stormästare i Japan har dragit sig tillbaka från aktiv träning. han har delat ut soke-titeln till de nio skolorna (ryuha) som ingår i Bujinkan till några av sina elever:

Togakure ryu – 35:e soke – Tsutsui Takumi 筒井巧
Gyokko ryu – 29:e soke – Ishizuka Tetsuji 石塚哲二
Kukishin ryu – 29:e soke – Iwata Yoshio
Shinden Fudo ryu – 27:e soke – Nagato Toshiro 長登敏郎
Gyokushin ryu – 22:a soke – Kan Jun’ichi  菅純一
Koto ryu – 19:e soke – Noguchi Yukio 野口幸夫
Takagi Yoshin ryu – 18:e soke – Sakasai Norio 逆井 則男
Gikan ryu – 16:e soke – Sakasai Norio 逆井 則男
Kumogakure ryu – 15:e soke – Furuta Kōji 古田恒二

Samtidigt så fortsätter Bujinkan Budo Taijutsu som är Hatsumi senseis skapelse som ett sammanfattande system för de 9 skolorna. Det är fortfarande Hatsumi sensei som själv skriver alla dan-diplom över 5:e dan. Det som däremot också sker är att han har givit ut en titel, Dai-shihan, som kanske inte skall ses som en belöning utan snarare Hatsumi senseis förhoppning om “care-takers” för att föra Bujinkan vidare.
I Sverige finns just nu ett initiativ för att samla Dai-shihan för att på det sättet bygga kontinuiteten i Sverige och säkerställa att träning i Bujinkan Budo Taijutsu kommer att fortgå på samma sätt som vi fått ta emot träningen av Hatsumi sensei. Så förändring innebär också en framtid!

Mvh
/PC